Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Hacker,Vad är

Vad är en ”hacker”?

21 jan , 2018, 15.47 Linus Nyman

 

I det här skedet antar jag att så gott som alla har hört ordet ”hacker”. Och kanske varianterna att ”hacka” eller den (åtminstone i dagspressen) vanligare varianten – att någon blivit ”hackad”.

Nu talar jag inte om alkoholinspirerade veckoslutsmissöden i snägärekön under småtimmarna. Utan termer man hör i samband med dataintrång, phishing, och annat digifanskap.

Termen hacker har blivit känd närmast via den sortens fanstyg som nätet möjliggjort. Vilket i sin tur har lett till ett förståeligt men beklagligt missförstånd om vad en hacker egentligen är för en filur.

Det har funnits hackers länge innan det fanns ett internet. Och då, liksom idag, består hackerpopulationen till största delen av sådana som drivs, inte av girighet, utan av nyfikenhet.

”Att hacka är att koka kaffe med en brödrost”

Benjamin Särkkä är en hacker.

Dagtid arbetar han med att skydda företag mot dataintrång och annat digifanskap. På fritiden är han huvudarrangören av Disobey, en årlig informationssäkerhets- och hackerkonferens han själv grundat.

Jag hade möjligheten att be Benjamin hålla en gästföreläsning om informationssäkerhet och hackande. Under föreläsningen beskrev han vad hackande egentligen är för något med hjälp av följande exempel: att hacka är att koka kaffe med en brödrost. Alltså, att ta något som är menat för ett ändamål och använda det för något annat.

Under ytan av den beskrivningen finns andra viktiga och nära besläktade element. Som till exempel ett intresse att förstå hur saker fungerar. Och att lära sig påverka, ändra och förbättra sakerna i fråga.

Hackeretiken

Det finns många böcker om hackers. Kanske den mest kända är ”Hackers – heroes of the computer revolution” av Stephen Levy (1984).

Levy var fascinerad av hackers. Och han intervjuade en helsikes massa av dem. Såväl sådana som blivit välkända namn, som Bill Gates (Microsoft) och Steve Wozniak (Apple), som sådana som tillägnat sina liv åt datorer (även under en tid då datorer inte alls var lätta att få tillgång till) utan att ha blivit allmänt kända.

Det visade sig, genom intervjuerna, att det fanns likheter i värlsdbilderna bland de han intervjuade. I boken tar han fram vad han kallar för ”hackeretiken” (eng. the hacker ethic). Levy själv (fritt översatt av mig) introducerar hackeretiken så här:

”Under mina samtal med de här digitala utforskarna, vilka omfattade allt från de som tämjde maskiner värda flera miljoner på 1950-talet till nutida unga trollkarlar vilka bemästrade datorer i sina förorts sovrum, hittade jag ett genemsamt element, en genemsam filosofi vilken verkade sammanknuten med datorns egna elegant flytande logik.

Det var en filosofi av delande, öppenhet, decentralisering, och att komma åt att använda maskiner till vilket pris som helst med avsikten att kunna förbättra maskinerna och att förbättra världen.

Den här hackeretiken är deras gåva åt oss: något med värde även för dem av oss utan något intresse för datorer.”

Den här hackeretiken lever och mår bra även idag. Och ger en mycket bättre inblick i vad en hacker är än nyheten om senaste dataintrång.

För en djupdykning i hackeretiken rekommenderar jag Levys ”Hackers”. Men för en kort överblick av den (och hur den är relevant även idag) måste vi inte titta längre än till Finlands egna hackerkonferens Disobey.

Både på Disobeys hemsida såväl som utsatta runtom i konferenslokalen finns ”The Hackers Creed” att ses.

Vad är en hacker - a'la Disobey (och Steven Levy)

Vad är en hacker? Se t.ex. The Hackers Creed (källa: Disobey.fi, baserat på Levys bok Hackers)

 

Hackers Creed såväl som hackeretiken är en syn på ”hacker” – och på livet i allmänhet – som inte handlar om stöld och brott, utan om att förstå, att skapa och att förbättra.

Avslutningsvis…

Vill du lära dig stjäla pengar, data, eller göra annat fanstyg med hjälp av internet så kommer du ohjälpligt att måsta lära dig om datorer. Men vill du lära dig om datorer och om hur sakerna omkring dig fungerar så leder det inte ohjälpligt till att du kommer att använda de färdigheterna till några otrevligheter.

Och märker du, nästa gång du ser en manick, att du frågar dig själv hur den månne kan tänkas fungera. Eller hur den kunde tänkas förbättras. Eller rentav om man månne – som ett fullständig onödigt men roligt projekt sku kunna bygga om den så att den gör något annat än den är byggd för… Ja, min vän. Då får vi varmt välkomna dig till skaran av hackers.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *