Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Säkerhet,Vad är

Vad är en brandmur?

10 sep , 2017, 14.56 Linus Nyman

 

En brandmur, eller ”firewall” på engelska, är en viktig del av (även) din datasäkerhet. Men vad sjutton är en brandmur egentligen för något? Om du någonsin har ställt dig just den frågan, eller om du tycker att ditt smörgåsbord av småpratsämnen för cocktailbjudningar behöver kryddas med lite nördigare utbud så är det här inlägget för dig.

Brandmur som dörrvakt

Det enklaste sättet att se på en brandmur är att se den som en dörrvakt. Brandmurens uppgift är att granska all den trafik som vill komma förbi. Och sätta stopp för den del som verkar suspekt. De här dörrvakterna är av två huvudsakliga slag. Den ena gruppen är de som står vakt vid en specifik maskin. Den andra är de som står vakt mellan olika nätverk.

Dörrvakterna för specifika maskiner

Ett exempel på dörrvakterna för en specifik maskin är: nästan vilken dator som helst. Både Windows och Mac datorer kommer med brandmurar. Sådana brandmurar är mjukvarubaserade, de är alltså program som finns färdigt i din dator när du köper den.

(Men – Fun Fact: brandmurar kan också vara hårdvarubaserade!) (Vilka nog också har mjukvara i sig.)

Nätverksdörrvakterna

Ett exempel på nätverksdörrvaktarna är en brandmur mellan ditt lokala nätverk därhemma – alltså alla datorer du har med Internetuppkoppling – och Internet självt. Kopplingarna mellan ditt lokala nät och Internet går vanligen via ett modem. I samband med modemet kan det stå en sådan nätverksdörrvakt och granska all trafik.

(Fun Fact: Även om man inte har en ”äkta” brandmur inbakat i sitt modem så agerar routern i sig som en brandmur-light.) (Protip: det är värt att komma ihåg att det finns ett något begränsat antal cocktailbjudningar där inlägg från det djupet av nätverksdiskussion anses vara en ”Fun fact”.)

Som du ser bjuder t.o.m. den ytligaste av genomgångar av brandmurar på samtalsämnen för otaliga timmar av smalltalk!

 

3 kommentarer

 1. Bia Vilen skriver:

  Hej!
  Finns det möjlighet att du skulle kunna skriva om det där att ”smarttelefonen hör vad man pratar om” och att ”kameran kan filma vad man gör” bara då den ligger på bordet?
  Och hur man ev själv kan förhindra det?
  Mvh, B Vilen

  • Linus Nyman skriver:

   Hej!

   Utan vidare kan jag skriva om det, jo.

   Den kortaste möjliga versionen (innan jag skriver ett inlägg om det): De goda nyheterna är att sådana påståenden/situationer inte gäller i normalfall. De dåliga nyheterna är att påståendena inte alls är omöjliga eller någon slags science fiction: sådant är fullt möjligt, och t.ex. tjuvlyssning via telefon har varit möjligt redan i ett årtionde. Som tur så kräver det (såvitt jag vet) att någon lyckats installera mjukvara för ändamålet på din telefon.

   Men jag tar och snackar mera om det i ett kommande inlägg – tack för kommentaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *