Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Dataintrång,Säkerhet,Sekretess

Yahoo: ”Sa vi en miljard? Vi menade såklart tre.”

5 okt , 2017, 11.35 Linus Nyman

 

I en historia som redan rankade högt i Världens Mest Imponerande Tabbar har företaget Yahoo nu, i poker språk, gått all in.

Först lite bakgrund. I inlägget där jag introcuderar begreppet dataintrång berättade jag om att Yahoo i slutet av 2016 meddelat först om att användarinformation från mera än 500 miljoner konton stulits. Och några månader senare berättade de att det i ett orelaterat dataintrång år 2013 läckt ut information om över en miljard konton.

Det är den där siffran ”en miljard” som vi nu har fått veta lite mera om. Närmare sagt att den inte stämde. Inte nära heller. Vad som redan var historiens största dataintrång visade sig varit tre gånger större.

 

 

Precis varenda en

På tisdag (natten till onsdag vår tid) meddelade Verizon, företaget som nuförtiden äger Yahoo, att dataintrånget från 2103 gällde tre miljarder konton. Enligt New York Times (och otaliga andra som rapporterat om fallet) ska siffran tolkas som: precis varenda Yahoo konto som fanns.

Vanligtvis är det svårt att veta om ens konton varit med i dataintrång. Hur vet man om ens Yahoo konto var med i dataintrånget 2013? Om man hade ett konto då. vet man att ens konto var med i dataintrånget.

För de som vill lära sig lite mera om (före detta teknologijätten) Yahoo har CNN en drygt tre minuter lång video om Yahoos historia. Vill du veta mera om själva dataintrånget så kolla t.ex. Bloomberg.

Yahoo användare? Byt lösenord! (Och gärna också e-post…)

Har du ett Yahoo konto, eller hade ett 2013, måste du utgå ifrån att din information läckt. Vill du hålla din Yahoo e-post så byt åtminstone ditt lösenord (och använd lösenfraser, inte lösenord).

Att återanvända lösenord är mycket farligt just på grund av dataintrång. Byt lösenord i alla tjänster där du återanvände Yahoo lösenordet. (Och återanvänd snälla aldrig lösenord.)

Bild: https://thehackernews.com/2017/02/yahoo-hack.html

Yahoo! (I det här skedet är utropstecknet antagligen menat vara ironiskt.) Bild: thehackernews.com

 

Det här är också en passlig tid att överväga att helt enkelt byta bort från Yahoo. Har du inget emot att vara produkt istället för kund så kan du t.ex. byta till Gmail. Den är gratis (som sagt: produkt istället för kund). Vill du ta skuttet direkt till en e-post tjänst som respekterar din sekretess (och som är gratis i mindre mängder) så kan jag varmt rekommendera Protonmail.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *