Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Google,Sekretess,YouTube

Vad vet Google om dig? Del 2: Hur du kan se (och radera) hela din YouTube historik

19 Nov , 2017, 12.09 Linus Nyman

 

Förra gången handlade det om att använda verktyget Google Dashboard för att få en (liten) överblick över vad Google vet om dig.

En del av den helheten är att Google vet alla YouTube sökord du någonsin använt och alla videon du någonsin tittat på. Hur får de veta det? Jo Google äger YouTube.

I det här inlägget tar vi en närmare titt på hur du kan se – och radera – din YouTube historik. Och hur du kan sätta paus på YouTubes (och Googles) sparande av sådan information.

Hur du kan se din YouTube historik – bl.a. alla videon du har tittat på och sökord du har använt

Surfar du din väg till YouTube så hittar du (antagligen i övre vänstra hörnet av browsern) en ikon med tre streck ovanför varandra. Klicka på den.

Då får du fram en balk med lite det ena och det andra. Det vi söker hittar du i kategorin Library. Mera specifikt History. Klicka på den så får du fram en (antagligen) rätt lång lista saker.

Till höger i YouTube ser du att du har några olika val. Du har antagligen nu ”Watch history” vald. Det altarnativet visar en lista av alla YouTube videon du någonsin tittat på.

Väljer du istället ”Search history” så får du se en lista på alla sökningar du någonsin gjort i YouTube.

 

Din YouTube historik

Hur du ser din YouTube historik: välj ”History” till vänster – du hittar sedan olika historik- alternativ till höger

 

Nu kan du ta en liten nostalgitripp och bläddra dig tillbaka i tiden för att se om du hittar något roligt i historiken. (Du kan också mata in sökord, om det är av intresse.)

Hittar du något du inte är speciellt stolt över, eller tycker du annars bara att de här listorna inte egentligen behöver existera, så är det dags att ta fram det digitala suddgummit.

Hur du raderar din YouTube historik

Att göra dig av med den här sparade informationen är inte svårt. På högra sidan av browser fönstret under sökhistorik etc., hittar du alternativet ”CLEAR ALL WATCH HISTORY”. Klicka på den för att tömma listan på videon du tittat på. Och gör detsamma för sökordshistoriken.

Bilden ovan är från min historik av sedda videon. Jag har raderat historiken och ställt in YouTube att inte spara en lista över sedda videon. Så när du lyckats radera listan borde din YouTube sida se ut som min: ”This list has no videos”.

Detsamma gäller för sökordshistoriken – du kan radera den på samma sätt. Då borde du se endast texten ”Your search history is empty”.

Hur du kan ställa in YouTube att inte längre spara dina sökningar (med mera)

Nu är vi nästan klara med vår digitala YouTube städning. Det sista vi måste göra är ännu att meddela åt YouTube att vi inte vill att den ska hålla på att spara listor över allt vi söker efter och tittar på.

När du har ”Watch history” vald (till höger i browserfönstret) klickar du, längre ner på samma lista över alternativ, på ”PAUSE WATCH HISTORY”. Klicka dig sedan till ”Search history” och välj där ”PAUSE SEARCH HISTORY”.

Google vet fortfarande mera om dig än antagligen någon annan i ditt liv. Men det temat fortsätter vi med en annan gång. Nu kan du ta en paus och t.ex. titta på en YouTube video.

We want more!(?)

Är du inte på humör för pausar utan vill köra vidare med liknande teman så kan du t.ex. klicka dig vidare till:

,

2 kommentarer

 1. xxx skriver:

  Olof:
  Det förutses att man är registrerad hos Google/Youtube genom Gmail eller liknande.
  Men hur kommer en oregistrerad person åt sådan info, som ju i alla fall samlats och kan kopplas till ens verksamhet på nätet?
  Man ser ju att det kommer vissa reklamer och vissa Youtube videor enligt vad man tidigare har sökt.
  Kan en oregistrerad person kolla sådant och bli av med infon eller är man tvungen att registrera sig (dvs delta i spelet) hos Google?

  • Linus Nyman skriver:

   Hej,

   Beklagar det sena svaret. Det är en intressant fråga och en jag inte vet svaret på: sku den totala datainsamlingen om dig, och precisionen på datan, öka eller minska genom att skapa ett konto och stoppa (en del av) datainsamlingen. Men min magkänsla (inte baserat på forskning) är nog att har du klarat dig såhär långt utan att skapa ett konto hos Google så sku jag inte skapa det för den här sakens skull.

   Som du säger så samlas det nog dvse data oberoende. Företag kan koppla data till oss via andra metoder än ett konto – epost addresser, cookies, m.m. Vill du läsa mera om ämnet så kolla t.ex. crackedlabs.org. Mera specifikt om det här ämnet: http://crackedlabs.org/en/corporate-surveillance.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *