Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Vad är

Vad är en IP adress (och vad kan din IP adress berätta om dig)?

17 Dec , 2017, 16.52 Linus Nyman

 

Vare sig vi är på nätet för att skicka e-post, kolla lite kändisskvaller, eller göra några panikartade sista minutens presentuppköp så sku inget av det kunna hända utan vår (till stor utsträckning osynliga) vän IP adressen.

Vi behöver inte känna oss skyldiga för att vi så sällan ger IP adressen den uppmärksamhet eller tack den förtjänar. Den är ju dock bara en rad numror och brukar därför sällan ta illa upp över sådana världsliga saker.

Men varför är IP adresser så viktiga, riktigt?, undrar du kanske. (Åtminstone utgår mitt val av tema för det här inlägget ifrån att det finns åtminstone någon någonstans som någonsin ställt sig den frågan…)

Vad behövs IP adresser för, riktigt?

Då du skriver in t.ex. ”www.hbl.fi” i din webbläsare så vet du precis vart du är på väg. Din dator, däremot, har ingen aning vad du talar om.

Det är som om du sku hoppa in i en taxi och säga att du vill hem till dig. Eller till Spinal Tap konserten. Taxichauffören sku (högst antagligen) ge dig en trött blick och vänta på mera information.

Då vi skriver in en webbadress så översätts den automatiskt (av något som kallas domännamnssystemet, eller DNS från engelskans Domain Name System) till en IP adress. DNS förvandlar alltså ”hem till mig” eller ”till Spinal Tap konserten” till en egentlig adress taxichaffören känner igen.

Med tanke på att din dator använder sig av IP adresser för att hitta rätt så sku vi ju kunna göra oss av med det här extra steget av att gå via domännamn till IP adresser. En av de största nyttorna för oss med det här extra steget är att IP adresser är långa och svåra att komma ihåg. Så för att göra livet lättare för oss användare så använder vi oss av domännamn (som just t.ex. hbl.fi) istället för en lång nummerserie (som t.ex. 194.86.89.51).

IP adresser används också t.ex. då du skickar e-post. Då finns både till- och från IP adresserna inbade i de så kallade paketen som ditt e-post delas upp i när det flänger och far genom internetet.

Vad är din IP adress? Vad kan den berätta om dig? Testa själv!

Första gången man kollar upp sin IP adress kan man bli lite förvånad över hur noggrant den kan berätta var man fysiskt befinner sig.

Det finns många olika sajter som kan berätta åt dig vad din IP adress är. Ett enkelt sätt att få reda på sin IP adress är att besöka en sökmotor, som t.ex. Duck Duck Go. (Google går också, om du inte har något emot att de samlar data om dig, bl.a. alla dina sökord).

I sökfältet skriver du sedan in t.ex. ”IP adress” (eller ”what is my IP adress”). Då borde sökmotorn visa din egen IP adress ovanför de andra sökresultaten som kommer fram.

Sedan kan du testa att helt enkelt kopiera din IP adress och skriva in den i sökmotorns sökfält. Bland resultaten kommer du att hitta kartor. Se hur nära resultaten är till var du egentligen befinner dig.

Vem kan se din IP adress?

Eftersom din IP adress behövs för att få kommunikation mellan dig och internet att fungera så är det rätt så många som kan få tag på din IP adress. Som t.ex. alla internetsidor du besöker.

Enligt en intressant (om rätt obehaglig) artikel i Wired så kan vem som helst som skickar ett e-post åt dig också se din IP adress (med mera) – bara du öppnar deras mejl. Du kan läsa mera om det i artikeln ”How email open tracking quietly took over the world” av Brian Merchant.

Du kan också själv gräva i andras IP adresser – det finns många sajter som kan berätta mera om IP adresser och vem de tillhör. Jag vill inte göra reklam för någon specifik tjänst, så nämner inte någon vid namn här. Men de är lätta att hitta genom lite sökning på nätet, ifall du vill utforska IP adressernas värld.

Hur kan man gömma sin IP adress? Använd en VPN!

Om du föredrar att inte sprida din IP adress omkring dig när du rör dig på nätet så kan du dölja den genom att använda något som kallas en Virtual Private Network, eller VPN.

Jag har skrivit om VPN:ar tidigare. Men i all korthet så skickar din dator först all din internettrafik, krypterad, till VPN tjänsten. Därifrån far den sedan vidare. Så det är VPN tjänstens IP adress som syns, inte din. (Det finns också andra nyttor med en VPN.)

Men det är viktigt att komma ihåg att VPN tjänsten kan se all din trafik, så det är otroligt viktigt att välja en VPN man litar på.

Det kommer mera… (senare)

Jag försökte hålla inlägget på en någorlunda allmän nivå. Vilket ledde till en (hel) del förenklingar och utelämnade detaljer. Vi dyker djupare i ett senare inlägg.

Orkar du inte vänta tills dess (vilket jag ju så klart förstår!) så kan du läsa vidare om IP adresser, de olika IP protokollen (IPv4 och IPv6), eller – på tal om protokoll – varför inte hoppa rakt in i TCP/IP protokollen, vilka är de som får hela internet att fungera(!)

Har du inte så bråttom med att läsa mera om IP adresser så kan du strunta i dem helt och hållet. De tar inte illa upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *