Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Vad är

Vad är en driver, eller drivrutin?

18 feb , 2018, 10.49 Linus Nyman

 

Ibland är det bra att ta en paus med att grubbla över alla sårbarheter i datorer och program och bara tänka på något annat. Och varför då inte tänka på hur en dator fungerar?

Det här med hur datorer fungerar är ett alldeles för stort ämne att täcka på ett inlägg. (”Ingen fara Linus,” hör jag dig tänka – ”vad kunde vara trevligare än att läsa flera inlägg om hur en dator fungerar?” Och jag tackar för den tanken!)

I det här inlägget tar vi en titt på något som på engelska kallas en ”driver.” Enligt Wikipedia heter det ”drivrutin” på svenska. Men som med så många andra datorrelaterade termer så är det alltsom oftast så att människor använder svengelska istället för ”äkta” svenska termer. Och med ”människor” så menar jag då närmast mig själv. Och det här är väl för sjutton min blogg, så svengelska ska det bli – och därmed drivers för hela slanten.

Till saken: Vad är en driver?

Ibland då man kopplar in något i datorn, t.ex. en skrivare (eller, på högsvengelska, en printer), kan man se en text dyka upp om att datorn söker efter och/eller installerar en driver.

Alternativt, fast det hände oftare förr i tiden, så kunde man koppla in något i datorn och så hände… ingenting. Det man kopplade in fungerade inte. Man kunde inte printa till printern, använda musen, etc.

Och ibland då man köper något som ska kopplas in i datorn får man med en liten skiva (som ser ut som om två vanliga storleks CD skivor fått ett barn) i paketet. Vilken man – åtminstone nuförtiden – så gott som aldrig behöver till något.

I alla exemplen handlar det om datorns förmåga att känna igen och kommunicera med det vi kopplat in i den.

Till saken, del två: Vad är då alltså en driver?

En driver är alltså just det som möjliggör den här kommunikationen mellan datorn och det vi kopplat in i den.

I grund och botten är en driver ett datorprogram. Det här programmet berättar åt din dator – närmare sagt din dators operativsystem – vad det riktigt är för manick som just kopplats in i den och hur den ska användas. Grovt förenklat (alltså mycket grovt förenklat) berättar t.ex. en printers driver åt datorn: ”Det här är en printer. Använd den för att printa saker.”

 

Vad är en driver? Minnie Driver... men också datorprogram ditt operativsystem använder för att kommunicera med inkopplade manicker.

Det här är Minnie Driver. Vad jag vet har hon inget med din dators drivers att göra. Men är klart mera fotogenisk än en bild av ett datorprograms källkod. (Bildkälla: www.minniedriver.com)

 

En driver måste skrivas specifikt för ett visst operativsystem. Har du alltså en printer som har en driver för Windowsdatorer så kommer den inte att kännas igen av operativsystemet på en Mac eller Linuxdator. För det behöver du en skild driver.

Kopplade du in något som inte fungerar? Du kanske behöver en driver.

Nuförtiden är det sällan man måste fundera på drivers. Hårdvarutillverkare vill göra det så lätt som möjligt att ta deras produkter i bruk och det mesta som har med drivers att göra sköts antingen på förhand eller helt automatiskt.

Men även idag, om man kör med lite ovanligare hårdavara, kan man stöta på en situation där man kopplar in något och det inte fungerar. Och nu kommer vi (äntligen?) till den praktiska tillämpningen av vad vi just lärt oss.

Kopplar du in något som inte automatiskt börjar fungera så kan du söka på nätet efter namnet på manicken du kopplat in och så order driver. Det finns flera olika internetsidor, t.ex. hårdvarutillverkaren själv, som har länkar för att ladda ner diverse drivers. (Och kolla också om du fick en CD/DVD skiva med produkten – då finns drivern antagligen på den.)

Har du alla drivers i skick och alla manicker fungerar som de ska så kan du strunta i allt som heter driver. Alternativt se på en film med Minnie Driver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *