Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Drönare,Google,Project Maven

Google hjälper den amerikanska militären

20 maj , 2018, 16.27 Linus Nyman

 

Ända sedan år 2000 har Google haft som motto ”Don’t be evil”. Det mottot har nu raderats från Googles ”Code of conduct” -text.

Jämförelser av historiska arkiv (med hjälp av Wayback Machine) visar att mottot slopades alldeles nyligen, kring april-maj månadsskiftet i år. Alltså ett par månader efter att världen fick veta att Google hjälper den amerikanska försvarsmakten med sitt drönarprogram.

Google och ”Project Maven”

Google hjälper försvarsministeriet (eng. Department of Defence) med att utveckla mjukvara (artificiell intelligens). Målet med programmet de utvecklar är att hjälpa automatisera analyserandet av videon tagna av drönare. Projektet kallas Maven, och enligt vad som kommit ut i allmänheten så handlar det åtminstone delvis om att skapa ett program som kan urskilja människor i videomaterialet.

USA:s drönarprogram är ett stort och kontroversiellt ämne i sig, och jag kommer inte att gå in på det desto mera här. I all sin korthet så handlar det om obemannade flyg som används delvis för att samla in data om vad som händer på marken och delvis för att döda människor. (För några år sedan recenserade jag en bok som tog en kritisk titt på fenomenet.)

Mer än 3100 anställda på Google skrev under ett öppet brev till Google. Brevet (vilket finns att läsas i sin helhet) börjar så här:

”We believe that Google should not be in the business of war. Therefore we ask that Project Maven be cancelled, and that Google draft, publicize and enforce a clear policy stating that neither Google nor its contractors will ever build warfare technology.”

Vidare så har 700+ forskare och akademiker skrivit ett öppet brev, delvis för att uttrycka sin solidaritet med de 3100 Google anställda och delvis för att även de lyfta fram problem och konflikter med Googles beslut.

Ett dussin Google anställda rapporteras ha sagt upp sig i protest mot Googles deltagande i Maven programmet.

Vill du minska ditt stöd av Google? Använd Duck Duck Go för att googla

Om du tycker det känns lite onödigt att ditt googlande kan hjälpa generera pengar för ett företag som i sin tur hjälper den amerikanska militären så kan du minska aningen på den kassaströmmen genom att göra ditt googlande med en annan sökmotor än just Google.

Sökmotorn Duck Duck Go är då ett ypperligt alternativ. En av orsakerna jag redan i flera år har rekommenderat åt människor att byta till den är att Duck Duck Go inte sparar din sökhistorik. (Jag har skrivit om Duck Duck Go, och hur man googlar utan Google, i ett tidigare inlägg.)

Vill du veta mera om Google och Project Maven? Se t.ex.:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *