Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Allmännt nörderi,Säkerhet,Sekretess,Spyware

Vad är en ”keylogger”?

23 sep , 2018, 18.37 Linus Nyman

 

Det finns mera och mindre otrevliga sätt någon kan hålla koll på vad vi gör.

Jag har tidigare skrivit om cookies (aka kakor) som en del av hur internet fås att göra det vi vill att det ska göra (typ möjliggöra online shoppande), men som samtidigt gör det möjligt att t.ex. veta var vi surfar. (Reklampaus: jag har också skrivit om hur man surfar utan att bli spårad.) Skruvar man upp otrevlighetsnivån så kommer man till sådant som spyware och, för den delen, temat för dagens inlägg: en keylogger.

Ordet keylogger i sig ger redan en bra idé av vad det handlar om. En keylogger används för att ”logga” våra ”keys” – den registrerar alltså vilka tangenter vi använder på tangentbordet.

Sku det bara vara fråga om att den skapar en lista över vilka tangenter vi använder så sku det ju inte vara så farligt. (”Linus använde alla bokstäver förutom Q och X!”). Men keyloggern genererar inte bara en lista, utan registrerar då också i vilken ordning vi använt dem. I och med det så blir det rätt mycket otrevligare för oss, för nu kan man återskapa allt vi skriver. Från privata dokument till användarnamn och lösenord så finns det inget som är hemligt längre.

Hur ser en keylogger ut?

Keyloggers finns som både hårdvara och mjukvara. Mjukvara ser ut som… tja, hur man nu vill säga att ett datorprogram ser ut. (En fil, källkod, ettor och nollor?) Mjukvarobaserade keyloggers kan dessutom vara programmerade att spara mera än bara våra tangenttryckningar. (T.ex. att banda allt som syns på skärmen.)

Hårdvaran är tyvärr inte mycket lättare att känna igen. Men det kan åtminstone konstateras att den är rätt så liten. Keylogger hårdvara har används t.ex. instoppat i tangentbord. Alltså så att du måste öppna själva tangentbordet för att se det. (Och så borde du veta att en viss del inne i tangentbordet inte egentligen hör dit.)

Ett annat alternativ, som i bilden nedan, är att man har en keylogger i en liten mellandel, eller koppling. Vilken man alltså kopplar in mellan datorn och tangentbordets sladd.

 

Hårdvarubaserad keylogger Källa: http://www.weboctopus.nl - http://www.weboctopus.nl/webshop/img/p/59-430-large.jpg

Hårdvarubaserad keylogger (Källa: en.wikipedia.org/wiki/Keystroke_logging)

 

Flera exempel på hur en keylogger kan se ut (och mera information om fenomenet) hittar du på Wikipedia.

Använder någon faktiskt keyloggers? (*Host* Windows 10 *Host*)

Jo, det finns många som använder dem.

Man borde ju då nämna att inte all användning behöver vara otrevlig användning – de används bl.a. i forskningssyfte för att studera människors användning av datorer (och alltså på så vis att de som blir loggade vet att det sker). Men så används de också av företag som vill spionera på sina anställda. Föräldrar som vill spionera på sina barn. Skurkar som vill spionera på oss (eller bara få tag på typ våra pengar). Med flera.

Använder du Windows 10 så har du redan lite erfarenhet av keyloggers. Windows 10 kommer nämnligen med en inbyggd keylogger som skickar dina tangenttryckningar till herr Gates. (Fast kanske inte direkt till honom personligen.) Frågar man Microsoft så görs loggandet säkert för att bättre kunna optimera produkten, tjäna kunderna, rädda världen, o.s.v. (”It’s a feature, not a bug.”) Men är du en Windows 10 användare som inte vill ta del av den sortens världsrädderi så kan du välja bort keyloggandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *