Cookies,Facebook,Metadata,Okategoriserade,Säkerhet,Sekretess
Facebook vill gärna få oss att tro att deras mål är att hjälpa förena världen. Men den illusionen blir svårare och svårare för dem att upprätthålla ju mera vi lär oss om den skamlösa girigheten som egentligen driver deras existens.
Tidigare plock från smörgåsbordet av Facebookfanskap har inkluderat sådant som fallet Cambridge Analytica, skapandet av en radera historik -knapp som de facto inte raderar din historik, en hög slarv och buggar som bl.a. lett till att sådana du blockerat i Facebook blivit oblockerade och har kunnat skicka FB messun åt dig, och ett nytt fall där en bugg gjorde 6.8 miljoner Facebook användares bilder tillgängliga för en massa företag och appar som inte borde haft tillgång till dem.
Det här var bara några exempel – och jag har inte ens skrapat på ytan av annat fanskap. Som Facebooks roll i folkmord, valpåverkan och hela ”fake news” -problemet. På tal om vilket så har de journalister Facebook anlitade för att få bot på den där ”fake news” problematiken nyligen konstaterat att Facebook verkar ha anlitat dem endast i PR syfte, alltså för att förbättra sin image, och att Facebook egentligen inte bryr sig det minsta om problemet.
Facebook bjuder på upprepade beklagelser över sitt agerande och (tomma) löften om att förbättra sig. Jag börjar bli trött på att skriva om Facebook. Men jag ska orka åtminstone en sista gång. För vi har nu fått mera insikt i ett annat av fanskapsfallen. Jag skrev tidigare om hur Facebook, i telefonappen, har loggat metadata, som vem användare har ringt och textat åt. De försvarade sig genom att säga att det var ett ”opt-in” alternativ. Alltså att användarna själva valde om de vill dela med sig åt Facebook information om vem de ringer åt. Men en nyligen släppt intern Facebook e-post korrespondens visar att det försvaret är struntprat. Alltså lögn.
Summa summarum: Facebook visste att deras användare inte skulle tycka om att deras samtal registreras. Men de ville ändå registrera sina användares samtal. (Mera data, mera pengar.) Så de hittade på ett sätt uppdatera Facebook appen så att, när användarna fick se de nya användarvillkoren och måste acceptera dem, så stod där ingenting om att det användarna egentligen nu går med på är (bl.a.) att Facebook får samla data om vem de ringer åt. (Du kan läsa mera om fallet t.ex. i The Guardian.)
Vill man försöka hitta något positivt i det hela så verkar människor ha vaknat upp lite mera till att Facebook gör sitt yttersta för att spåra sina användare även utanför Facebook och att de delar med sig till höger och vänster av det användardata de får tag på. Facebook försöker lugna oss genom att berätta att de inte säljer vår data. Men så fick de ännu en PR smäll när det kom fram att de nog de facto övervägt att sälja tillgång till användardata. De gör så mycket de täcks för att tjäna så mycket de kan.
Ifall du fortsätter använda Facebook på telefonen, så använd den via en webbläsare istället för att använda själva Facebook appen. Och vill du ens lite begränsa hur mycket data Facebook kan samla om dig så lönar dig sig att använda en egen webbläsare endast för Facebook. Och att sedan se till att du inte är inloggad i Facebook med den webbläsaren du använder för annat surffande. (Det här har att göra med spårandet av dig via så-kallade cookies.)
Ifall du fått nog av Facebook så kan du läsa om hur man raderar sitt Facebook konto. Själv har jag både raderat mitt Facebook konto och fått nog av att skriva om Facebook. Ifall det här blir den sista gången jag skriver om företaget så vill jag ännu avslutningsvis konstatera:
Facebook är inte din vän. Det är en penga- och datahungrig maskin som medvetet försöker hindra dig från att veta hur mycket data de samlar om dig och vilka alla sätt de sedan tjänar pengar på vad de samlat. Använd Facebook om du vill. Men – oberoende vad Facebook säger – utgå ifrån att allt du skriver där, och allt Facebook får veta om dig, kan delas vidare åt vem som helst som betalar för tillgång till den informationen.