Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Dark Web,Deep Web,Internet,Surface Web,Vad är,World Wide Web

Vad är Surface Web, Deep Web och Dark Web? (Bonusfråga: Hur skiljer sig webben från internet?)

23 jun , 2018, 16.21 Linus Nyman

 

I förra inlägget skrev jag om Tor browsern och hur man kan skydda sin anonymitet när man surfar. Då tog jag upp termerna Deep Web och Dark Web. Den här gången ska vi gå igenom vad det riktigt betyder.

Surface Web, Deep Web och Dark Web är delar av vad som på engelska kallas ”the Web”. Eller, på högsvengelska, ”webben”. Så vi kan ju börja med lite baskunskap och kort snacka om webben.

Vad är webben? (Bonusfråga: Hur skiljer sig webben från internet?)

Med webben menar jag World Wide Web. Vilket, sådär småintressant nog, inte är samma sak som internet, aka ”nätet”.

Hördu Linus, hör jag dig tänka. Det där med att nätet och webben är olika saker – det är ju perfekt småpratsmaterial för min nästa middagsbjudning!  Och rätt har du ju, såklart. (Fast huruvida din kommande bordskumpan inser det magiska i ämnet återstår dock att se.) Så vi går igenom skillnaden användandes en rätt grovt förenklad liknelse.

Tänk dig ett köpcentrum i närapå oändliga våningar. Butikerna i köpcentrumet kan jämföras med internetsidor på webben. Och köpcentrumet själv, den fysiska strukturen som gör butikerna möjliga, kan jämföras med nätet.

Alternativt, om dock fortsättningsvis grovt förenklat: internet är en sjuhelsikes massa sammankopplade datorer. Webben är en sjuhelsikes massa webbsidor som finns på de här datorerna.

(Men Linus, tänker du säkert nu. Varför köra med grova förenklingar när man istället kan sätta sig in i ämnet i hela dess gloriösa, tekniska detalj?  Och även nu har du ju självfallet rätt. På grund av platsbrist håller jag mig till grova förenklingar. Men du kan bredda på din middagsbjudnings småpratsarsenal genom att t.ex. läsa in dig i ämnet på Wikipedias sidor för world wide web jämfört med internet.)

Vad är Surface Web?

Den delen av webben du kommer åt genom att använda en standard sökmotor kallas ibland för ”surface web” (eller, mera sällan, ”clearnet”). På svenska kallas det ibland för det ”synliga nätet”. Tro det eller ej, men den här ”synliga” delen av nätet lär ska utgöra endast några procent av allt innehåll på nätet.

Alltså: klickar du dig av och an via diverse länkar på webbsidor, eller surfar du hit och dit genom att skriva in ämnen du är intresserad av i en sökmotor – alltså om du gör vad vi sku kalla för att ”surfa på nätet” –  så rör du dig på så kallade Surface Web:ben.

Vad är Deep Web?

Snackar man om Deep Web så menar man webbsidor du inte kommer åt genom standard internet surfande. En mera teknisk beskrivning är att det är fråga om webbsidor som inte är indexerade av sökmotorer.

Sidorna du inte kommer åt har en rätt bred skara innehåll. Bland annat sidor du måste logga in på för att komma åt – typ din banks sidor där du sköter dina bankärenden, betalar dina räkningar, osv. Ingen kommer åt den sidan genom att bara surfa på nätet. (Förutsatt att de inte lyckas knäcka ditt lösenord, att banken inte råkar ut för ett dataintrång, osv.)

Några andra exempel på den typ av sidor som hör till Deep Web är t.ex. betaltjänster i olika format, som streaming tjänster för filmer och artiklar i tidningar eller akademiska journaler för vilka du måste betala för att komma åt.

En liten del av Deep Webben kallas Dark Web.

Vad är Dark Web?

Likt Deep Web så är Dark Web också sidor du inte snubblar över under vanligt surfande. Men av en lite annan orsak.

Deep Webben kan kategoriseras som sajter som inte indexeras av en sökmotor. Dark Webben (grovt förenklat) är sajter vilka kräver specialarrangemang för att komma åt. Det kan t.ex. vara en speciell sökmotor eller annan mjukvara.

Dark Webben får man läsa om i dagspressen närmast då det är fråga om illegal handel, typ droger. Men skaran webbsajter på Dark Webben är klart bredare än så. Bland Dark Webbens innehåll finns också sådant som t.ex. sajter vilka möjliggör att ”visselblåsare” anonymt kan skicka material och information åt journalister. Webbsajter som möjliggör anonymitet antingen närmast för deras besökare, eller anonymitet också för webbsajtens upprätthållare.

En sista grov förenkling

Avslutningsvis: Surface Web är var du är just nu, och var du vanligtvis rör dig när du surfar på nätet. Deep Web är var du rör dig när du loggar in på banken o.dyl. Och Dark Web är ett ställe du knappast kommer att röra dig på, där det finns webbsidor som erbjuder möjligheten till sekretess (vissa av mycket goda orsaker, andra av mycket otrevliga orsaker).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *