Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Allmännt nörderi,Rymden

Hur långt är det till rymden?

10 maj , 2018, 15.53 Linus Nyman

 

Den här gången tar vi en paus från säkerhets- och sekretessnack och tar oss an lite allmänt nörderi. Eller kanske det är allmänbildning. Eller så är det bara irrelevant obscura. Hur som haver, den här gången snackar vi om rymden.

Och närmare sagt var den riktigt börjar.

Saker ute i rymden är långt borta. (Väl?)

Man tänker lätt på ”rymden” som någonting långt borta. Massiva planeter som ser ut som små prickar på himlen. Stjärnor och och galaxer som ligger ljusår ifrån oss. Avstånd som inte riktigt går att få grepp om. (Och kommer det något bra på TV så orkar man inte ens försöka.)

Någonting lite enklare att få grepp om – för den syns ju åtminstone någotsådär, är månen. Det är 380.000 kilometer till månen. (Fast den nördigare varianten av svaret är att månens omloppsbana är elliptisk. Så månens egentliga avstånd från jorden varierar från dryga 360.000 kilometer som närmast till dryga 400.000 kilometer som längst bort.)

380.000 kilometer är klart mindre än ”ljusår”. Men det är inte helt lätt att förstå sådana avstånd heller.

Jag satt en gång inklämd, i fjorton timmar, i mittersta sätet på ett flyg från Europa till Mexiko. Vilket kändes som klart mera än 380.000 kilometer. Men de facto, sku vi ha (trotsat fysikens lagar och) flugit rakt uppåt i fjorton timmar… så hade vi hamnat långa vägar ut i rymden.

Hörru – kan vi komma till saken? Var börjar då rymden?

Det något antiklimaktiska svaret är att det inte finns ett självklart avstånd från jorden där man kan dra den gränsen. Vad man har gjort är använt något som kallas Karmanlinjen för att definiera var rymden börjar.

Karmanlinjen ligger (ca.) 100 kilometer ovanför vattenytan. Linjen i sig har att göra med flygplans möjligheter att hållas i luften. Och är uträknad som ungefär den punkt där atmosfären blir så tunn att flygplan, för att få tillräckligt mycket ”lyft” under vingarna, borde flyga så snabbt att de sku bryta sig loss från jordens dragningskraft.

Jordens atmosfär tar inte helt slut på 100 km. T.ex. satelliter i omloppsbana anses måsta hålla sig på (minst) 160 kilometers höjd för att inte bromsas av jordens atmosfär. Exempelvis Internationella rymstationen håller sig på en omloppsbana som varierar i höjd mellan 330-435 kilometer ovanför jorden.

Så när du tänker på rymden måste du egentligen inte alls lyckas greppa stora siffror eller avstånd. Rör du dig t.ex. i Helsingfors centrum så är det närmare till rymden än det är till Hangö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *