Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Clear History,Facebook,Sekretess

Facebooks senaste innovation: en ”radera historik” -knapp som inte raderar din historik

4 maj , 2018, 19.07 Linus Nyman

 

Jag är trött på att skriva om Facebook. Egentligen ville jag skriva om hur långt det är till rymden. (Spoiler alert: inte alls långt!)

Men rymden får vänta. För Facebook har märkt, efter Cambridge Analytica och annat fanskap, att användare faktiskt bryr sig om sekretess och datasamling. Eller tja – de har väl alltid vetat att vi bryr oss. Det är antagligen därför de inte berättar klart och tydligt precis vad de samlar, precis hur de samlar det, och precis med vem de delar med sig av det. Istället, allt eftersom insikter om de här frågorna når dagsljuset, ber de gång på gång om ursäkt för att de gör som de gör. Och så lovar de att bättra sig.

Nu har vi fått en insikt i vad sådana ”bättringar” betyder i praktiken: de kommer att ge användare möjligheten att låtsas att de raderat sin Facebook historik.

Facebooks ”Clear History”

Medan de flesta av oss var i full gång med att fira vappen (alternativt dagen efter) kom Facebook ut med lite nyheter. De skriver att de håller på att utveckla något de kallar ”Clear History”.

Clear History ska ge användare mera insikt i t.ex. hur Facebook får data om oss. (Visste du t.ex. att om du är inloggad i Facebook och besöker en sida som har en Facebook ”like” knapp, så får Facebook veta att du besökt den sidan? Se inlägget om cookies för lite mera om sådant.)

Clear History ska också ge användare möjligheten att radera sådan information. Eller, som sagt, låtsas att de gjort det.

Vad som egentligen händer, enligt Facebook själv, är:

If you clear your history  […] we’ll remove identifying information so a history of the websites and apps you’ve used won’t be associated with your account.

Nyckelorden här är ”identifying information.” Genast i nästa mening får vi veta mera:

We’ll still provide apps and websites with aggregated analytics – for example, we can build reports when we’re sent this information so we can tell developers if their apps are more popular with men or women in a certain age group.

De kommer alltså att hålla kvar precis hela din Facebook historik. Men frånkoppla en del av din personliga information från den. Hur mycket? Vem vet.

Anonymiserad data tryggar inte nödvändigtvis anonymitet

Facebook själv, i exemplet citerat ovan, säger att de håller kvar information om ålder och kön. Det är antagligen långt ifrån en komplett lista. Desto klarare segment de kan erbjuda sina kunder (de som vill köpa reklamplatser) desto mera pengar kan de tjäna.

Det här med att anonymisera data är ett krångligt område. Och inte alls så lätt som man skulle tro.

Redan år 2000 visade Latanya Sweeney (då IT-studerande, nuförtiden bl.a. Harvard professor) att det var möjligt att identifiera 87 % av alla amerikaner på basen av endast tre datapunkter: postnummer, födelsedatum och kön. (Se t.ex. en gammal Ars Technica artikel för mera om fallet.)

Om och när Clear History blir tillgänglig så ta utan vidare den i bruk. Men var medveten om att den inte gör det den verkar säga sig göra. Och att anonymiserad data inte alls är så anonymiserad som man skulle tro.

Jag, däremot, kommer att göra det jag säger att jag ska göra – oberoende av vad för nonsens Zuckerberg hittar på till näst så kommer mitt nästa inlägg att berätta hur långt det är till rymden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *