Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Facebook,Sekretess,Spyware

Facebooks årtionde(n) av övertramp och ursäkter

15 apr , 2018, 18.03 Linus Nyman

 

Med facit i hand kan vi nu konstatera att Zuckerbergs ursprungliga angreppsätt att handskas med Cambridge Analytica skandalen – att låtsas som ingenting och hoppas att det blåser över – inte fungerade.

Det är ju svårt att hålla huvudet i sanden när man bl.a. tvingas framför politiska beslutsfattare för att svara på tal.

Då tystnad inte verkade fungera berättade Zuckerberg istället att han är hemskt ledsen. De skötte Cambridge Analytica fallet dåligt. Och de skall sköta sig bättre. Lovar han.

Det är löften som kommer i ett alldeles annat ljus om man ser på dem ur ett historiskt perspektiv. Lugn bara lugn – nu menar jag inte de antika Grekerna. Utan helt bara Facebooks egna ett-och-ett-halvt årtionde av historia.

Lättare att få förlåtelse än lov

Zeynep Tufekci skriver i Wired kort om Zuckerberg både före och under Facebook. Mera specifikt skriver hon om Zuckerbergs ständiga övertramp, följda av ursäkter och beklagelser.

Det hela började (åtminstone) redan 2003, ett år innan Zuckerberg startade Facebook. På en skala från ”Än sen då?” till ”Vad faaaa-aan, skämtar du!!??” låg redan Zuckerbergs första övertramp klart i OMG! -klassen.

Han startade en internetsajt som automatiskt sökte efter och kopierade bilder från nätet av universitetsstuderanden. Utan deras kännedom eller tillåtelse. Och sedan lade han upp bilderna på sin sajt och lät besökare ge poäng åt människorna vars bilder han kommit åt, baserat på hur ”heta” besökare ansåg personerna vara.

Det hela kom (såklart) fram. Och vad gjorde Zuckerberg? Han sade att han är hemskt ledsen. Att han skötte det dåligt. Och att han skall sköta sig bättre. Lovar han.

Det var den första gången. Den första av många. Typ riktigt många.

Jag drar inte igenom alla historier Tufekci tar upp (ni kan läsa artikeln själva). Men ni kan säkert gissa er fram till den röda tråden: Gång på gång på gång på gång gör Zuckerberg övertramp. Användare blir arga. Han beklagar sig. Säger att det sköttes dåligt, och att de skall sköta det bättre i framtiden.

Samma misstag. (”Misstag”). År ut och år in.

Misstag… eller affärsidé?

Wireds tolkning av ursäktsströmmen? ”Facebook’s CEO’s constant apologies aren’t a promise to do better. They’re a symptom of a profound crisis of accountability.”

Fritt översatt, att Zuckerbergs beklagelser inte är ett löfte att förbättra sig utan ett symptom på en grov kris i ansvarsskyldighet.

Jari Tervo tolkade situationen ungefär lika. Han Tweettade tidigare i veckan:

”Facebooks grundare har bett om ursäkt för sitt agerande 2003, 2006, 2007, 2010, 2011, 2017, igår och idag. Det här är inte ödmjukhet. Det här är en affärsidé.”

Jari Tervo om Facebook beklagelsefuffens

Jari Tervo om Zuckerbergs beklagelsefuffens

Det kommer mera. (Och mera och mera…)

Zuckerberg har inte hunnit beklaga sig färdigt över den senaste missen innan följande missar dyker upp.

Några plock från senaste veckornas Facebook nyheter:

  • CNBC visste berätta att Facebook försökt få sjukhus att ge dem patienters medicinska data. (”För vetenskapligt syfte” – vilket det ju också hette i fallet Cambridge Analytica.)
  • TechCrunch berättade att Facebook raderat Zuckerbergs meddelanden från mottagares inboxar. Vanliga användare kan inte radera skickade meddelanden – men har du fått personlig korrespondens från Zuckerberg så är det bara en tidsfråga innan meddelandet är borta.
  • The Guardian kunde säkerställa vad man tidigare misstänkte i och med Cambridge Analytica härvan: att företag kunde komma åt även Facebook användares personliga meddelanden.

Det är bara några plock. Det finns så mycket du orkar läsa.

Vad betyder det? Vad ska man göra med den här informationen?

Det är frågor som är upp till varje enskilda användare. Och det finns inte mycket till sekretess-respekterande alternativ till Facebook, vilket gör frågan ännu mer problematisk.

Jag själv ska radera mitt Facebook konto. (Men inte innan jag postat en sista länk: till nästa veckas blogg om hur man raderar sitt Facebook konto.)

För dem av er som fortsätter använda Facebook så är det tryggast att utgå ifrån att allt som skrivs i Facebook potentiellt kan ses av vem som helst – inte bara dina vänner och inte bara den du skickar meddelandet åt.

Vill du skicka meddelanden tryggt – och utan att varken företag eller skurkar kommer åt innehållet – så finns det mycket bättre alternativ än Facebook. Själv använder och rekommenderar jag Signal.

,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *