Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Facebook

Hur man raderar sitt Facebook konto

28 Apr , 2018, 17.48 Linus Nyman

 

Jag tar inte ställning till huruvida du borde radera ditt Facebook konto.

Men efter alla de senaste veckornas insikter om Facebooks så gott som fullständiga brist på respekt för sina användares data vill jag inte hålla igång ”Okrypterat” Facebook sidan. Delvis för att jag inte vill understöda FB imperiumet, men närmast för att jag inte litar på imperiumets ständiga löften om förbättring vad gäller deras bristfälliga skyddande av människors personliga data.

I det här skedet vill jag understryka att jag aldrig använt Okrypterats Facebook konto för datainsamling eller annat digifanskap. Jag har inte samlat in eller laddat ner någon data från Okrypterats Facebook sida. Jag har inte ens följt med vem som är med i den.

Kontot skapades som ett sätt för Facebook användare att lättare kunna se när jag släppt en ny blogg. Punkt och slut. Men jag vill inte längre ligga bakom någon slags datasamlande i Facebook – ens hur många som klickar på en länk till en blogg.

Så i och med det här inlägget blir det punkt och slut för det kontot.  (Och mitt eget Facebook konto också för den delen.) Är det någon som funderat på att också radera sitt konto så kommer här en kort genomgång av hur det går till.

Så här raderar du ditt Facebook konto – ”delete” versus ”deactivate”

Man får ha tungan rätt i mun om man vill bli av med sitt Facebook konto. Facebook möjliggör nämligen två skilda saker: ”deactivate” och ”delete”.

Väljer man deactivate så… ”av-aktiverar” man sitt konto, men man raderar det inte. Vad är skillnaden mellan dem?

Om du avaktiverar kontot så säger Facebook att:

  • Du kan återaktivera kontot närhelst du vill
  • Andra inte kan se din tidslinje (eng. timeline) eller göra sökningar efter dig
  • En del information kan förbli synlig för andra, t.ex. meddelanden du skickat

Om du raderar kontot så kommer inte all information du någonsin matat in i Facebook att försvinna. Enligt Facebook:

  • En del information, såsom meddelanden (eng. messaging history) sparas inte i ditt konto. Vilket betyder att dina vänner kan ha tillgång till meddelanden du skickat, även efter att du raderat ditt konto.
  • Kopior av en del data (Facebook ger exemplet ”log records”) kan förbli i Facebooks databaser. Men, säger Facebook, de är ”disassociated from personal identifiers”. (Vilket, i förskräcklig översättning, lyder något i stil med ”frånkopplade personliga identifierare”.)

Så här raderar du ditt Facebook konto (hur man gör)

Om du vill spara en kopia av din facebook data kan du ladda ner en kopia av det innan du raderar ditt konto.

För att radera kontot gör du så här:

  • Klicka på den här länken. Alternativt kan du själv skriva in adressen: www.facebook.com/help/delete_account#_=_
  • Om du inte är inloggad så måste du nu logga in
  • När du är inloggad förs du till en sida med följande innehåll:

Sidan för att radera sitt Facebook konto: www.facebook.com/help/delete_account#_=_

  • Klicka på ”Delete my account”

”Är du säker? OK – om si sådär tre månader är det gjort!”

Eftersom ditt data är värdefullt för Facebook så går det inte så där bara att radera sitt konto. Efter att kommit så här långt måste du ännu skriva in ditt Facebook lösenord. (Hoppas det var ett långt lösenord…)

Och så måste du hålla dig borta från tjänsten.

Om du loggar in till Facebook under de kommande två veckorna efter att du valt att radera kontot så slopas raderingen. Alltså ditt konto är tillbaka igång igen.

Lyckas du hålla dig från att logga in säger Facebook att det kan ta upp till 90 dagar innan de raderat det data som raderas skall från deras servrar. De säger att andra användare inte kommer åt den informationen under tiden.

Med tanke på vad vi lärde oss av fallet Cambridge Analytica blir man lite skeptisk till ordvalet ”andra användare”. Kanske det bara är företag som kommer åt din data. Kanske ingen kommer åt det. Eller kanske inget någonsin egentligen raderas från deras servrar.

Det att man inte kan lita på vad de säger är en av orsakerna jag sätter punkt här. Och kör igång min 14 dagars väntetid på att säga tack och hej leverpastej åt Facebook.

PS: Vill du få meddelanden om nya blogginlägg via social media så kan du istället söka upp mig på Twitter (@NotThatLinus), där jag ibland kommer ihåg att lägga upp en länk när jag publicerat en blogg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *