Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Google,Sekretess,Sökmotorer

Sökmotor sekretess: Lär dig googla utan Google

16 feb , 2017, 15.00 Linus Nyman

 

Som du säkert har märkt så är Googles tjänster gratis. De är gratis för oss därför att vi inte är deras kunder utan deras produkt. Och ju mera de vet om oss desto lättare är det för dem att tjäna pengar på oss. Jag menar inte att Google inte skulle ha utomordentliga tjänster – jag använder dem själv också. Men jag hör till dem som hellre skulle betala för dem med pengar istället för data.

Google sparar vartenda sökord du matar in i deras sökmotor. De vet allt du någonsin har googlat efter – också då den där ena gången då du hade druckit en eller tjugo drinkar mera än du kanske hade behövt.

Vill du göra sökningar online utan att lämna efter dig ett register på vad du sökt efter så lönar det sig att sköta ditt googlande utan Google. Två alternativ för sekretess-intresserade googlare är DuckDuckGo och StartPage. (Det finns ett ännu mera hardcore alternativ: Tor browsern. Men den ska få ett eget inlägg senare.)

DuckDuckGo bllboard (pic: Wired.com)

DuckDuckGo reklam. (Bild: Wired.com)

DuckDuckGo

DuckDuckGo är en sökmotor som inte sparar dina sökningar. Som de själva beskriver sin sekretess policy: ”our privacy policy is simple: we don’t collect or share any of your personal information.”

Likt t.ex. Google så tjänar de pengar bl.a. genom att inkludera så kallade ”sponsorerade länkar” längst upp bland dina sökresultat. Men den reklamen visas på basen av de sökord du matar in just den gången du söker, och utan att någonsin spara sökorden.

DuckDuckGo hittar du på www.duckduckgo.com. Då du besöker sidan ges du också alternativet att inkludera DuckDuckGo bland sökmotorerna din browser kan använda (ser du inte alternativet genast så skrolla neråt).

StartPage

StartPage hemsidan

StartPage

StartPage säger att deras sökningar är ”enhanced by Google” (förbättrad av Google). I praktiken betyder det att när du gör en sökning i StartPage så tar den dina sökord och matar själv in dem i Google. Sedan ger den vidare sökresultaten åt dig.

StartPage själv sparar inte dina sökord. Och vad gäller Google så får de veta att någon använt dina sökord, men inte att det var du som gjort sökningen. (Google får alltså inte din IP adress. IP adresser talar jag mera om någon annan gång.)

StartPage hittar du på www.startpage.com. På sidan ges du också alternativet att lägga StartPage sökmotorn till de sökmotorer din browser kan använda, och alternativet att göra startpage.com din startsida (alltså första sidan du ser när du öppnar din browser).

Men jag har ju inget att dölja!

Det där med att ”om man inte har gjort något fel så har man inget att dölja” är bara idioti. Om det sedan är fråga om kändisskvaller, hälsosymptom, eller bara allmän nyfikenhet så funderar alla ibland på saker man inte nödvändigtvis vill prata öppet om.

Och om du faktiskt aldrig har googlat något du inte vill dela med dig om till omvärlden att du funderat på så är det senast nu dags att börja leva lite. (Men byt först sökmotor.)

 

 

Uppdatering (15.5.2017):  läs också Sökmotor sekretess, del 2: fyra sätt att googla utan Google (med Duck Duck Go och Startpage)

Uppdatering (22.1.2018): vill du veta mera om vad Google vet om dig? Se t.ex.:

, ,

18 kommentarer

 1. Erik skriver:

  Tackar för inlägget, ett i högsta grad angeläget ämne. Men hur kan man vara säker på att DuckDuckGo och Startpage inte sparar våra sökningar? Det _säger_ visserligen att de inte gör det, kanske de ljuger?

  Det är en bidragande orsak till att jag inte riktigt kommit mig för att frigöra mig från Google – vad har jag för osak att tro att alternativen är bättre?

  • Linus Nyman skriver:

   Hej och tack för frågan. Det är ju en besvärlig en, för det kan man inte veta…

   Men, både DuckDuckGo och StartPage har skapat sin produkt runt löftet om sekretess. Så det sku vara slutet på deras tjänst om det visade sig att löftet var en lögn. Det lönar sig utan vidare att vara skeptisk till påståenden. Men riktigt så långt sku jag inte gå att man utgår ifrån att det är lögn och kör vidare med Google. För i Googles fall så *vet* vi att allt sparas.

   Det är inte mera jobb med att använda en annan sökmotor. (Fast man kan få lite andra sökresultat, speciellt med DuckDuckGo.) Och man kan ställa in browsern så att när man skriver in något i sökfältet så är det DuckDuckGo eller StartPage sökmotorn som gör sökningen. (Är det oklart hur man gör det så kan jag skriva ett inlägg om sakern.)

   Så kan vi kanske säga som så, att du tar och testar livet med någon av de två, och så lovar jag att skriva om saken sekunden jag hör några rykten om att deras sekretess-löften inte sku stämma? 🙂

   • Erik skriver:

    Överenskommet!

    Nästa steg: Frigöra mig från gmail. Förslag? 🙂

    • Linus Nyman skriver:

     Du var på hugget med knepiga frågor! ^^ (Vilket är en bra sak 🙂

     Den frågan är snäppet svårare än den förra av den orsaken att vad gäller e-post sekretess så blir det också relevant vad personerna du mejlas med har för konton. Kör de med gmail så spelar det ingen roll vad du använder – ditt mejl samlas upp via den andras gmail. Men jo, visst har jag ju förslag:)

     Jag har några olika e-post konton jag kan alternera mellan beroende på vad det är fråga om. Jag har bl.a. ett gmail konto, men då jag vill skicka mejl som inte skall delägas av Google så använder jag ProtonMail.

     https://protonmail.com/

     Deras minsta, begränsade konto alternativ är gratis, större paket kostar några euro i månaden. Men det finns också andra bra alternativ. Jag kunde ta och skriva om saken i något skede.

     Och sedan om det faktiskt är fråga om e-post som inte får samlas upp eller läsas av någon annan än mottagaren så rekommenderar jag kryptering. Jag ska skriva om det i ett senare inlägg, men behöver du det alternativet snart så meddela och så kan jag snabba upp tidtabellen.

     Tack för frågorna!

     • Erik skriver:

      Tackar ödmjukast för svaren!

      Har jag klarat mig så här länge utan att kryptrera mina mail, skall jag väl klara mig lite till, så skriv för all del i den takt som passar dig. Men jag lovar att läsa med stort intresse när dagen är inne!

   • Peter skriver:

    Peter skriver:
    Hej! Du skriver att man kan ställa in browsern så att sökningen görs enbart av den nya sökmotorn. Hur går man tillväga då?
    Mvh Peter

 2. Hans A skriver:

  Hej
  Minns inte hur man gör men går att googla fram. Man kan nolla alla sökningar man gjort i Google. Gjorde det för något år sedan. Stod och tuggade en bra stund/ H

  • Linus Nyman skriver:

   Hej!

   Jo det går både att nolla sökningar och att minska på mängden saker som sparas av Googles olika tjänster. En rätt så färsk guide:

   https://www.expressvpn.com/internet-privacy/how-to-permanently-delete-your-google-history/

   Guiden är en kommersiell text, skriven av ett företag som säljer VPN tjänster, men stegen är de samma. (Och en VPN är en utomordentlig investering i varje fall! Erbjuds av dvse försäljare, själv använder jag F-Secures. Skriver mera om ämnet i en senare blogg.)

   Är man intresserad av sekretess så lönar det sig nog att minimera vad Google sparar via dvse tjänster. Men jag sku ändå rekommendera att använda en annan sökmotor 😉

 3. Hans A skriver:

  Håller helt med tänkte mest att det kan vara skönt att få en helt fräsch start. Man är nollad hos Google. Tanken känns fin 🙂

 4. Jan skriver:

  Lite roligt är det ju förstås att din blogg hittas genast och högt uppe ifall man googlar den. Kör man med Duck-alternativet som ändå borde vara det givna i ankdammen så kommer den inte fram på första sidan….

  • Linus Nyman skriver:

   Hmmm, jag borde kanske inte bita handen som ger bättre länkar åt mig… ^^
   Men jo, DuckDuckGo ger lite annorlunda resultat. Några år sedan upplevde jag det som lite jobbigt ibland att hitta det jag sökte med den (priset av att inte trackas, kanske). Men jag tycker resultaten har blivit bättre med tiden. Och hittar man inte vad man söker kan man testa StartPage istället.

 5. Helena skriver:

  Hej! jag har bl.a. Firefox och sparar under ”Favorites” de addresser som jag behöver regelbundet. På Favorites-listan finns nu också DuckDuck go. När jag klickar på Ducken kommer ett sökfält för sökord. Om jag då klickar på någon webadress från Favorites-listan – är det då Duck som söker det eller Firefox? mvh!

  • Linus Nyman skriver:

   Hej, och tack för frågan! 🙂

   Favorites och Duck Duck Go är båda nyttiga men av lite olika orsaker. Favorites, eller ”bookmarks” som de kallas i Firefox, är direkta länkar till sidor. Tanken är att du snabbt hittar fram till sidor du besöker ofta. Duck Duck Go är till för att söka efter sidor du inte har en färdig webbaddress (URL, länk…) till. Om du t.ex. vill hitta artiklar eller sidor som handlar om ett visst tema.

   Att ha Duck Duck Go bland dina favoriter är en bra idé för när du vill söka efter innehåll på nätet. Men den gör ingen direkt ”nytta” om du går via den till en favorit/bookmark. Om du vill förbättra din säkerhet/sekretess när du besöker dina ”favorit/bookmark” sidor så kan du göra det genom att installera HTTPS Everywhere och Privacy Badger.
   – HTTPS Everywhere ser till att din kommunikation med sidorna du besöker är krypterad (”https” istället för ”http”) alltid när det är möjligt. (Det kräver insatts från webb-sidans sida också, så det är inte alltid det går.) Det finns ett inlägg om HTTPS Everywhere: http://okrypterat.blogg.hbl.fi/sv/2017/03/03/nyttiga-add-ons-del-2-https-everywhere/
   – Privacy Badger minskar på mändgen du spåras på nätet. Mera här: http://okrypterat.blogg.hbl.fi/sv/2017/02/26/nyttiga-browser-add-ons-privacy-badger/

   Själv har jag Duck Duck Go som min startsida. Då är det lätt att komma till ett sökfält genom att trycka på ”hem” ikonen. Och så har jag också ställt in sökfältet uppe i Firefox att alltid söka med Duck Duck Go istället för google. (Är det oklart vad jag menar så kan jag skriva ett inlägg om saken.)

   Hoppas det svarade på din fråga. Fritt fram att fråga vidare om inte. (Jag har låtits förstå att jag ibland uttrycker mig så oklart att det bara är jag som förstår vad jag pratar om… ^^ )

   • helena skriver:

    Hej och tack för utförligt svar och lite till! Jag tycker du uttrycker dig bra men du skulle vara fint om du förklarade hur man ’ställer’ in sökfältet uppe i Firefox att allrid söka med Duck Duck Go istället för Google. Jo jag har Explorer också (Favorites) förutom då Firefox (Bookmarks). Ett problem finns ännu: när jag klickar på explorerns favoriter händer det ofta att en sida man fått upp fryses ner (dvs. kontakten avbryts) och det tar en stund förrän systemet sätter igång igen. Har ’hört’ att man slipper problemet genom att installera ETGE istället för Explorer. Att det skulle vara lätt. Vad är det nu för något? orkar du svara igen? TACK

    • Linus Nyman skriver:

     Hej igen! Jag tar här under veckan och skriver om hur man ändrar på vilken sökmotor ens browser använder. Tack för tipset!

     EDGE är Microsofts browser, skapad för Windows 10. Jag är själv inte en Windows 10 användare, så kan inte uttala mig om Edge. Men det som jag sku säga är att det låter optimistiskt att en browser sku i sig få en dator att helt sluta hänga/frysa. Oberoende vilken browser det är fråga om.

     Där kunde man först testa lite annat. Som t.ex. att klicka på ”refresh” knappen när det hänger upp sig. Och om du sällan stänger av datorn (utan istället har den på ”sov” inställning el.dyl.) så lönar det sig att ibland stänga och starta om datorn. Det kan mycket väl bli snabbare av det också.

     Det har att göra med arbetsminne datorn använder, vilket töms när du stänger av datorn. Stänger man aldrig datorn så kan det bli rätt så krotigt (teknisk term…;) och datorn kan bli långsammare (m.m.).

     Återkommer med sökmotorsinställningar senare i veckan. Men flera frågor är alltid välkomna under tiden! 🙂

    • Linus Nyman skriver:

     Hej igen!

     Det tog lite (”lite”) längre än jag tänkt att få ihop guiden, men nu är den klar. Att ändra på default sökmotorn är punkt 4 i inlägget.

     http://okrypterat.blogg.hbl.fi/sv/2017/05/09/627/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *