Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Google,Sekretess,Sökmotorer,Vad är

Vad vet Google om dig? Del 1: Om verktyget Google Dashboard

12 Nov , 2017, 17.50 Linus Nyman

 

Google samlar information om dig från många olika källor.

Jag har tidigare skrivit om hur Google sparar alla dina sökord. Och om hur Google (och andra) använder cookies för att spåra hur du rör dig på nätet.

Men vad du söker efter och vilka internetsidor du besöker är bara en liten del av vad Google vet om dig. Google vet också t.ex. vilka YouTube videon du tittar på, vad du skriver i dina Gmail e-post (jo, Google skannar din e-post), var i världen du rör dig, med mera, med mera.

Jag har ingen aning om hur mycket Google faktiskt vet om dig. Eller mig. Men vi kan få åtminstone en liten inblick i ämnet genom att ta en titt på vad Google själv meddelar att de vet om oss. För det ändamålet finns verktyget Google Dashboard.

Om Google Dashboard

Du hittar din egen Google dashboard på adressen https://myaccount.google.com/dashboard. Den är indelad i några olika delar.

Under Your Google services (sv. Dina Google-tjänster) kan du se t.ex. hur många Gmail e-post du har, hur många Google Play appar du har, hur många kontakter du har, med mera.

Under Your activity data (sv. Din aktivitetsdata) kan du se bl.a. var du har rört dig och vad för sökningar du gjort.

 

Google Dashboard

Googles ”Dashboard” ger lite insikt i hur mycket Google vet om dig

 

Vill du ha en kopia av all data (eller en del av det) så kan du göra det genom att klicka på ”download your data” länken eller genom att besöka adressen https://takeout.google.com/settings/takeout.

Det kommer mera…

Till höger i de olika kategorierna ser du en liten pil neråt. Klicka på pilen för att se lite mera information om en specifik kategori. Eller klicka på ”Expand all” (sv. Utöka alla) för att se mera om dem alla.

Du kan få ytterligare mera information om vad som finns sparat om dig i de olika kategorierna genom att ytterligare klicka på ”Go to (…)” (sv. Öppna) länken längst ner i de enskilda rutorna.

Jag har själv begränsat mycket av Googles spårande. Vilket är varför bilden ovan t.ex. visar ”PAUSED” för vissa kategorier. Men intressant nog, när jag klickade mig vidare via länken ”Go to Voice & Audio activity” så hittade jag ett halvt dussin olika korta ljudsnuttar. Inbandade av min telefon för över ett år sedan – utan att jag önskat det eller ens vetat om det.

Till och med sådana som tror sig ha ens lite koll på hur mycket Google sparar kan bli överraskade över hur mycket företaget faktiskt vet om oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *