Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Cookies,Nyttiga add-ons,Sekretess

Nyttiga browser add-ons, del 1: Privacy Badger

26 feb , 2017, 14.40 Linus Nyman

 

Spårandet av vårt Internet surfande är ett rätt invecklat område.

I teorin är det lätt: vi vill att en butik ska kunna komma ihåg vad vi har satt i vår shoppingkärra, men inte att en massa skumma tredje parter ska kunna kartlägga alla sidor vi besöker. I praktiken är det mer komplicerat och för in på koncept som cookies, supercookies, fingerprinting, första partens spårande, tredje partens spårande med mera.

Känner du att du inte hinner eller orkar sätta dig in i allt det där, men ändå vill minska på hur mycket du spåras när du rör dig på nätet, så är Privacy Badger ett utomordentligt val. (Vid närmare eftertanke, fast du vet allt om online spårande så är Privacy Badger ändå ett utomordentligt val!)

 

Privacy Badger logo

Privacy Badger

Privacy Badger är en gratis browser add-on, alltså ett program som fungerar tillsammans med din webbläsare. Den är lätt att installera och kräver inget tekniskt kunnande.

Något förenklat så fungerar Privacy Browser så här: den meddelar att du inte vill bli spårad (genom en ”Do Not Track” inställning) och följer sedan med vem som spårar dig medan du surfar. Verkar en källa som spårar dig höra till dem du inte vill att ska spåra dig så blockerar Privacy Badger den automatiskt, utan att du behöver göra något alls åt saken.

En intressant sak med Privacy Badger är att du kan se en lista över alla som spårar dig. (Du får fram listan genom att klicka på Privacy Badger ikonen i övre högra hörnet av din browser.) De sätts i en av tre kategorier: grön, gul, eller röd. Gröna är de som Privacy Badger tolkat att får spåra dig (men den fortsätter att övervaka dem). Gula är sådana som kan vara av den oönskade sorten, men tolkas vara nödvändiga för att allt ska fungera. Privacy Badger blockerar vad den kan från dem. Röda är sådana som har blockerats helt och hållet. Om du vill så kan du själv ändra på vilka som ska tillåtas eller förbjudas.

Privacy Badger finns för Firefox, Chrome, och Opera webbläsare, går snabbt och enkelt att ta i bruk, och kan laddas ner här.

 

Privacy Badger

Privacy Badger i bruk

 

På hemsidan hittar du också mera om hur Privacy Badger fungerar (om du vill gå in på saker som första och tredje partens cookies, med mera). Privacy Badger är utvecklad av Electronic Frontier Foundation, en ideell organisation som arbetar för digitala rättigheter.

,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *