Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Disobey,Vad är

Disobey – en hackerkonferens för alla (12.-13.1.2018)

7 jan , 2018, 17.18 Linus Nyman

  Video

Har du läst den här bloggen förut så är du antagligen intresserad av lite nördiga saker. Blir du överraskad av att se dig själv som lite nördig så låt det inte skrämma eller förvåna dig – lite nördiga saker kan vara väldigt intressanta!

Ett sätt att lära sig mera om väldigt intressanta saker är att läsa om dem (typ i okrypterade bloggar). Ett annat sätt är att lyssna på presentationer av sakkunniga. Eller till och med att snacka så där helt ”live” med sådana som vet mera än en själv om ämnen man är intresserad av.

Och med den åsnebryggan är det dags att komma till saken: en introduktion till Disobey.

Vad är Disobey?

Disobey är vad man närmast sku kalla en ”hackerkonferens”. Jag använder ordet ”hacker” något ogärna utan att först förklara det.

Nästa vecka ska jag skriva ett inlägg om vad en hacker egentigen är för en filur. Men i all korthet: Det finns många som när de hör ordet hacker tänker på huppare-klädda skurkar som stjäl och ställer till fanskap med hjälp av datorer. Det är inte vad ordet hacker betyder.

Det finns en etablerad hackerkultur bestående av människor (”hackers”) från hela världen. Det finns hackers av alla kön och alla åldrar.  Gemensamt för alla hackers jag någonsin träffat är inte ett fokus på digifanskap, utan en fascination kring hur saker fungerar. (Ofta lite så där nördiga saker.) Och ett intresse för att både hela tiden lära sig mera och, behändigt nog, hjälpa andra att lära sig.

Alltså, vad är Disobey? Det är ett evenemang där sådana som lärt sig en massa om saker de är intresserade av berättar för andra om ämnena. Och hjälper oss mindre kunniga att förstå dem.

Tycker du att det är intressant att pyssla med datorer och förstå hur de fungerar, att lära dig mera om datorsäkerhet och online sekretess och annat liknande, så är Disobey ett evenemang där du kan lära dig mera om sådana saker. Och träffa andra med liknande intressen.

Hackerkonferenser fyller ockå en viktig uppgift ur säkerhetssynvinkel. Det är på sådana konferenser som säkerhetsforskare ofta presenterar sårbarheter de har hittat i dvse program, och på så sätt kan allmänheten varnas för sårbarheterna.

Programmet för Disobey 2018 (12.-13.1.)

En del av presentationerna verkar rätt så avancerade och handlar om teman jag inte (ännu) tagit upp i bloggen. Om sådant som fuzzing, reverse engineering m.m. Men bland programmet finns nog något för alla oberoende av hur långt (eller kort) ens intresse fört en.

Några plock som verkar speciellt intressanta för oss mindre långt kommna:

  • En presentation om phishing med hjälp av e-post. (”Phishing through email”, Niklas Särökaari.)
  • ”The Next Revolution”, en presentation av F-Secures forskningschef Mikko Hyppönen. (Alltså killen bakom ”Hypponens lag”.) Jag vet inte vad talet kommer att handla om, men Hyppönen är alltid intressant och lärorik att lyssna på.
  • Tomi Tuominen, en annan av F-Secures stjärnor, håller tillsammans med Timo Hirvonen en presentation om säkerhetsaspekter  (eller kanske osäkerhetsaspekter – vi får se) i krypterade datorer: ”All your encrypted computer are belong to us”
  • En genomgång av hur man bäst kan utnyttja en så kallad ”bug bounty”, vilka är de program eller system som används för att få hjälp av utomstående med att hitta problem och säkerhetsluckor i ett företags tjänster eller program. (”How to get the best out of your bug bounty program – a view from both sides”)

Utöver det officiella programmet så finns där annat roligt att bekanta sig med. T.ex. förra året – och vad jag förstått, också det här året – en låssmed som kunde berätta om hur lås fungerar. Och man fick prova på att dyrka upp olika lås. (Något som går tillbaka till min kommentar om att förstå hur saker fungerar.)

Programmet i sin helhet hittar ni på Disobeys hemsida.

Avslutningsvis: goda nyheter och dåliga nyheter

De dåliga nyheterna är att biljetterna som fanns att köpas på förhand är slutsålda. De goda nyheterna är att arrangörerna sparat en del biljetter till själva evenemanget och säljer dem vid dörren.

Så det är inte garanterat att man ryms in. Men tar ni risken och det lyckas så ta och klappa mig på axlen om ni ser mig. Jag bjuder på en kopp kaffe/te/öl och så kan vi snacka lite nördiga saker medan vi väntar på nästa presentation.

Har du inte möjlighet att delta men är intresserad av vad man kan tänkas lära sig på en sådan där ”hackerkonferens” så kan du t.ex. bekanta dig med en del av presentationerna från tidigare konferenser, som kan hittas på Disobeys YouTube sida.

Vad: Disobey

När: 12.-13.1. 2018

Var: Helsingfors, Kattilahalli (Södervik/Suvilahti)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *