Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Sakernas Internet

Välkommen till De Idiotiska Sakernas Internet!

11 mar , 2018, 17.38 Linus Nyman

 

Sakernas internet, även känt som the Internet of Things (IoT) handlar om att ”sakerna” omkring oss – TV:n, tvättmaskiner, etc. – kopplas till nätet.

Sakernas internet bjuder på en ständig ström av nya innovationer. Och med ”innovationer” menar jag så klart ”onödigt trams”.

Desto billigare det blir att koppla saker till nätet desto febrilare blir företagens tvångskänsla att koppla deras produkter, vilka de än är, till nätet.

Sakernas internet för oss in på två viktiga diskussioner: diskussionen om datasäkerhet och diskussionen om sekretess. Men jag orkar inte med tunga teman just nu. Så vi låter istället sakernas internet föra oss in på den tredje och klart mindre viktiga diskussionen: en introduktion till…

De idiotiska sakernas internet

Man måste bara skrolla sig igenom Twitter, och närmare sagt kontot ”The Internet of Shit”, för att hitta en massa otroliga produkter. Och tro det eller ej, men de här är alla äkta varor som – kan det vara sant!? – även DU kan äga!

En sittdyna. Med internetuppkoppling.

Det är alltså en dyna. Att sätta under baken. Som har en internetuppkoppling. En sittdyna. Med internetuppkoppling.

Ett arbetsbord

Inte bara kan det här arbetsbordet hindra dina papper från att falla på golvet – det kan också berätta åt dig när det tror att du snart blir hungrig!

En dricksflaska

Kör du ännu med o-internetuppkopplade dricksflaskor? Hur i all världen kan du då hålla koll på dina ”personalized & dynamic hydration goals”?

Blöjor

Då jag var blivande pappa gick jag Folkhälsans kurs ”Hur Man Undviker Att I Misstag Ta Livet Av Sina Nyfödda Barn.” Eller det var åtminstone temat – namnet kanske var något annat.

Hur som haver, under kursen togs våra blöjval som blivande föräldrar upp: tyg eller plast. Vi kunde tänka mera på miljön eller tänka mera på oss själva.

Nu finns det ett tredje alternativ: blöjor med internetuppkoppling.

Den här innovationen kan nu skicka information till en förälders telefon när blöjan har något vikigt att berätta.

Vill du veta mera?

Endera veckan ska jag skriva om probematiken kring säkerhetsbrister och sekretess inom IoT. Men tills dess så rekommenderar jag att ni underhåller er genom att klicka er vidare till den inofficiella experten på allt som är fel med sakernas internet: Twitter kontot The Internet of Shit, där flera nya innovationer väntar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *