Om informationssäkerhet och sekretess i en allt digitalare vardag

Ransomware,Säkerhet

Ransomware, del 2: Hur man skyddar sig – och projektet ”No more ransom”

9 apr , 2017, 16.20 Linus Nyman

 

Bara för att man är paranoid betyder det inte att någon inte försöker infektera ens dator med ransomware…

Ransomware är ett otäckt och växande fenomen. Det är fråga om skadeprogram som krypterar datan på din dator och sedan kräver en lösensumma för att dekryptera den. (Jag har skrivit ett sådant där ”vad är ransomware” inlägg tidigare.)

Nu har poliser och IT säkerhetsföretag slagit sina kloka huvuden ihop för att hjälpa till att bekämpa ransomware. Resultatet är projektet ”No more ransom”.

Målet med No more ransom är att hjälpa människor både att undvika att råka ut för ransomware samt att hjälpa offer att få sin data dekrypterad – utan att betala lösensumman.

Ni hittar No more ransom på www.nomoreransom.org. Sidan som finns på över ett dussin språk (bland annat på finska) har mycket nyttigt och intressant. Till exempel:

  • Allmänna frågor och svar om ransomware (med rikligt med bilder av exempel på ransomware)
  • Råd för hur man kan skydda sig mot ransomware
  • Redskap för att dekryptera utsatta datorer
  • En ”Crypto Sheriff” som hjälper offer att få reda på om det finns program som kan dekryptera just den formen av ransomware man råkat ut för

Att utsätta andra för ransomware är ett brott. Webbsajten ger också information 0m hur man kan göra brottsanmälan om man råkat ut för ransomware.

 

No more ransom

Projektet No more ransom ger bl.a. råd om hur man undviker att bli offer för ransomware (bild: www.nomoreransom.org)

No more ransom: Hur man skyddar sig mot ransomware

Det finns inte redskap för att dekryptera alla olika sorters ransomware, så det gäller fortfarande för oss att vara försiktiga när vi rör oss i det digitala.  En fritt översatt, något förkortad version av No more ransoms råd:

  1. Gör reservkopior på allting. Ha två olika back-ups, en som du sparar på molnet och en som du sparar fysiskt (t.ex. på en USB)
  2. Använd virusskydd
  3. Uppdatera alla dina program – och håll dem uppdaterade
  4. Lita inte på någon. Alls. (Öppna t.ex. inte filer från okända sändare.)
  5. Använd ”show file extensions” för att se vilka slags filer du skickas. Rör inte filer t.ex. av sorten .exe, .vbs eller .scr
  6. Upptäcker du att någon okänd process kör på din maskin, koppla genast bort maskinen från nätet

Har du råkat ut för ransomware eller känner du någon som har gjort det, så iväg till sajten med dig! Du hittar den på: www.nomoreransom.org.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *